Science Previous Year Question Set 2

Science Previous Year Question
Science Previous Year Question

RRB NTPC and GROUP-D

In most of the government entrance examinations like  RRB NTPC and GROUP-D, SSC (Staff Selection Commission)BPSC, CTET, Indian Army, CGL, CPO, Police, Indian Navy, CGL, CPO, Police, Indian Navy and many other competitive exams there is a separate section called General Awareness or General Knowledge, General Science in which there are questions asked regarding General Science.

Science previous year question practics set for RRB NTPC and GROUP-D, SSC, CGL, CPO, Police, BPSC, CTET, Indian Army, Indian Post, Indian Navy, and etc.

Science previous year question

Q1. How many atoms are in a molecule of (NH4)2 SO4?

  1. 14
  2. 15
  3. 13
  4. 12

Note:-

In the above-given compound  (NH4)2 SO4

Atoms of Nitrogen (N) = 2

Atoms of Hydrogen (H) = 8

Atoms of Sulfur (S) = 1

Atoms of Oxygen (O) = 4

Thus, the total number of atoms in (NH4)2 SO4 = 15

Q2. Which one uses a stalagmometer to measure?

  1. Pure viscosity
  2. Surface tension
  3. Refractive index
  4. Photo activity

Ans. Surface tension

Q3. Match the following:-

A. Heart1. Connection of arterial and vein blood
B. Arteries2. Transmit the blood from body to heart
C. Veins3. Pumping of blood to the body
D. Capillaries4. Transmission of blood from the heart
  1. A-3, B-4, C-2, D-1
  2. A-4, B-1, C-2, D-3
  3. A-2, B-3, C-4, D-1
  4. A-1, B-2, C-3, D-4

Ans. A-3, B-4, C-2, D-1

Q4. The radius and mass of a planet are half of the Earth’s radius and mass. What will be the value of g on this planet?

  1. 4.9 m/s2
  2. 9.8 m/s2
  3. 19.6 m/s2
  4. 39.2 m/s2

Ans. Option no. 3

Q5. Vitamin H is also called as ________.

  1. Biotin
  2. Carotene
  3. Thiamine
  4. Thiamine
  5. None of them

Ans. Biotin

Note:-

Biotin, also known as vitamin H or B7, is a water-soluble vitamin that helps the body metabolize fats, carbohydrates and protein.

Q6. What will be the apparent frequency when both sources of the sound and listener move in the same direction with the same velocity?

  1. It will be more than the actual frequency
  2. It will be less than the actual frequency
  3. It will be equal to the actual frequency
  4. None

Ans. It will be equal to the actual frequency

Q7. Which of the following is used as an anti-freeze for automobile engines?

  1. Propyl alcohol
  2. Ethanol
  3. Methanol
  4. Ethylene glycol (C2H6O2)

Ans. Ethylene glycol

Q8. Bronze is an alloy of copper and ________.

  1. Nickel
  2. Iron
  3. Tin
  4. Aluminium

Ans. Tin

Q9. How is the nature of fertilization in a frog?

  1. External
  2. Internal
  3. Both external and internal
  4. This action does not happen

Ans. External

Q10. Starfish is also known as?

  1. Asteroids
  2. Holothurian
  3. Antidown
  4. Sea urchins

Ans. Asteroids

Note:-

Kingdom – Animalia

Phylum – Echinodermata

Class – Asteroidea

Family – Asterildae

Genus – Asterias

Species – Rubans

Binomial Name – Linckia laevigata

Q11. __________ does not contain carbonyl groups.

  1. Aldehyde
  2. Carboxylic
  3. Ketones
  4. Ethanol

Ans. Ethanol

Q12. What is the locomotory organ of Hydra?

  1. Pseudopod
  2. Cilia
  3. Tentacles
  4. Flagella

Ans. Tentacles

Q13. The mammal that turn like a ball when it signals danger?

  1. Mole rat
  2. Thorn rat
  3. Sehi
  4. Apossum

Ans. Thorn rat

Q14. What do you understand by turgor?

  1. The water pressure within plant’s cells
  2. The water pressure outside plant’s cells
  3. Viscosity in the middle of a plant’s cells
  4. The water viscosity outside and inside plant’s cells

Ans. The water pressure within plant’s cells

Note:-

Turgor, Pressure exerted by fluid in a cell that pressure the cell membrane against the cell wall.

Q15. Dormancy of an animal at high temperature is called?

  1. Regeneration
  2. Mutation
  3. Holothuria
  4. Aestivation

Ans. Aestivation

Q16. Which mirror can be used to view a tall building in a small mirror?

  1. Plane mirror
  2. Convex mirror
  3. Concave mirror
  4. Plano-convex mirror

Ans. Convex mirror

Q17. What is Plastocyanin?

  1. Protein
  2. Carbohydrate
  3. Fat
  4. None of these

Ans. Protein

Q18. Where is pure blood found in the human heart?

  1. In aorta and left ventricle
  2. The right ventricle and pulmonary artery
  3. In the pulmonary artery and aorta
  4. Pulmonary vein and right ventricle

Ans. In aorta and left ventricle

Q19. What is vinegar called in the Latin language?

  1. Formicus
  2. Acetum
  3. Butyrum
  4. Oxalum

Ans. Acetum

Q20. If we sprinkle common slat on an Earthworm, it dies due to-

  1. Osmotic shock
  2. Respiratory failure
  3. Toxic effect of saly
  4. Closure of pores of the skin

Ans. Osmotic shock

Q21. Matter around us can exist in three different states, namely, solid, liquid and gas. The correct order of their compressibility is-

  1. Liquid < Gas < Solid
  2. Solid < Liquid < Gas
  3. Gas < Liquid < Solid
  4. Solid < Gas < Liquid

Ans. Solid < Liquid < Gas

Q22. Which of the following expression at constant pressure represents Charles’s law?

  1. V ∝ 1/T
  2. V ∝ 1/T2
  3. V ∝ T
  4. V ∝ d

Ans. V ∝ T

Q23. The atomic number of an element is 8. How many electrons will it gain to form a compound with sodium?

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Ans. Two

Q24. The Lysosome is formed from which of the following cell organelles?

  1. Nucleus
  2. Endoplasmic reticulum
  3. Golgi bodies
  4. Ribosomes

Ans. Golgi bodies

Q25. Which one of the following groups of organisms forms a food chain?

  1. Grass, Human and fish
  2. Grass, Goat and Human
  3. Tree, Tree cutter and Tiger
  4. Goat, Cow and Human

Ans. Grass, Goat and Human

Q26. Which one of the following is the national aquatic animal of India?

  1. Saltwater crocodile
  2. Olive ridley turtle
  3. Gangetic dolphin
  4. Gharial

Ans. Gangetic dolphin

Q27. If the focal length of a convex lens is 50 cm, which one of the following is its power?

  1. +2 diopter
  2. +0.02 dioptre
  3. -0.5 dioptre
  4. +0/5 dioptre

Ans. +2 diopter

Q28. Which of the following system of units is not based on units of mass, length and time alone?

  1. SI
  2. MKS
  3. CGS
  4. FPS

Ans. SI

Q29. The offending substance in the liquid tragedies leading to blindness etc. is-

  1. Ethyl alcohol
  2. Amyl alcohol
  3. Benzyl alcohol
  4. Methyl alcohol

Ans. Methyl alcohol

Q30. What is the boiling point range of kerosene?

  1. 30-150o
  2. 150-300o
  3. 170-220o
  4. 105-250o

Note:-

Fule or OilCarbon number rangeBoiling point range (C)
PetroleumC4-C1240-200
Jet fuelC5-C14150-275
KeroseneC6-C16150-300
DieselC8-C21200-325
Motor oilC18-C34352-600

Q31. Which of the following can act as poison even in very small amounts?

  1. Acetic acid
  2. Methanol
  3. Tartaric acid
  4. None of these is harmful

Ans. Methanol

Q32. The blood anticoagulant present in Leech’s saliva in-

  1. Heparin
  2. Hirudin
  3. Simpathin
  4. Serotonin

Ans. Hirudin

Q33. Azolla gives a good bio-fertilize when mixed with-

  1. Blue-green algae
  2. Bone meal
  3. Cow dung
  4. Urea

Ans. Blue-green algae

Q34. Mastitis in animals is due to-

  1. Virus and Worms
  2. Worms
  3. Bacteria
  4. Fungi and dry hand milking

Ans. Bacteria

Q35. What do you find by amniocentesis?

  1. Birth defect
  2. Alcohol Consumption
  3. The sequence of amino acids
  4. Type of hormones

Ans. Birth defect

Q36. In digestion raw starch present in food is digested by-

  1. Amylase present in saliva
  2. Amylase present in the pancreas
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Ans. Both (a) and (b)

Q37. Human Lungs are divided into how many parts?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Ans. 5

Q38. Saccharin is composed of ________.

  1. Propane
  2. Phenol
  3. Ketones
  4. Toluene

Ans. Toluene

Q39. Which type of phosphorus is most stable?

  1. Red phosphorus
  2. Black phosphorus
  3. White phosphorus
  4. All of the above

Ans. Black phosphorus

Note:-

Black phosphorus is the most stable form of phosphorus. It is obtained by heating white phosphorus under high pressure and is also known as phosphorus.

Q40. Which among the following is a negatively charged ion?

  1. Calcium ions
  2. Zinc ion
  3. Silver ion
  4. Iodine ions

Ans. Iodine ions

Q41. Which one of the following pairs is not correctly matched:

  1. Loop of Henle: Kidney
  2. Fallopian tube: Female reproductive system
  3. Epididymis: Male reproductive system
  4. Cowper’s gland: Intestine

Ans. Cowper’s gland: Intestine

Q42. The hormone which was first isolated from human urine is

  1. Indole – 3 – acetic acid
  2. Gibberellin
  3. Ethylene
  4. Kinetin

Ans. Indole – 3 – acetic acid

Q43. A concave lens can form which type of image when the object is at focus?

  1. Real
  2. Virtual
  3. Both real and virtual
  4. Can’t form an image

Ans. Virtual

Q44. What is the chemical formula of siderite?

  1. Fe3O4
  2. FeCO3
  3. FeS2
  4. FeO(OH).NH2

Note:-

MineralFormula% of iron
HematiteFe2O370.0
MagnetiteFe3O472.4
Limonite2Fe2O3.3H2O59.8
SideriteFeCO348.2

Q45. ‘Udometer instrument’ used for?

  1. To record physical happening at a distance
  2. Measure the pitch of the sound
  3. Measure the rate of flow of liquids
  4. Measure the amount of precipitation

Ans. Measure the amount of precipitation

Q46. In how many groups are cryptogams are divided?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Ans. 3

Q47. What are the characteristics of gymnosperms?

  1. They do not have an outer covering or shell around their seed.
  2. They do not produce flowers.
  3. They do not produce fruit.
  4. All of the above

Ans. All of the above

Q48. Which of the following is used to store soda in the bottle?

  1. Henry’s Law
  2. Graham’s Law
  3. Dulong-Petit law
  4. Charle’s law

Ans. Henry’s Law

Q49. The approximate nuclear energy-related due to nuclear fission of one atom of 92U235?

  1. 500 MeV
  2. 400 MeV
  3. 300 MeV
  4. 200 MeV

Ans. 200 MeV

Q50. Which of the following monomers is used in the manufacturing of Bakelite?

  1. Styrene
  2. Formaldehyde
  3. Urea
  4. Propene

Ans. Formaldehyde

Q51. Which of the following is also known as Hydrated Lime.

  1. Sodium hydroxide
  2. Calcium carbonate
  3. Calcium oxide
  4. Calcium hydroxide

Ans. Calcium hydroxide

Note:-

Hydrated Lime, also known as calcium hydroxide. It is traditionally called slaked lime.

Q52. Bleaching powder contain –

  1. Nitrogen
  2. Iodine
  3. Chlorine
  4. Bromine

Ans. Chlorine

Q53. Mushroom are –

  1. Phycomycetes
  2. Basidiomycetes
  3. Deuteromycetes
  4. Ascomycetes

Ans. Basidiomycetes

Q54. Three resistors with magnitudes 2,4 and 8 ohms are connected in parallels. The equivalent resistance of the system would be –

  1. Less than 2 ohm
  2. More than 2 ohms but less than 4 ohm
  3. 4 ohm
  4. 14 ohm

Ans. Less than 2 ohm

Q55. An element M has an atomic number 9 and an atomic mass of 17. Its ion will be represented by –

  1. M
  2. M+2
  3. M
  4. M-2

Ans. Option no. 3

Q56. The element with the smallest size in group 13 is –

  1. Beryllium
  2. Carbon
  3. Aluminium
  4. Boron

Ans. Boron

Q57. The driving force of any ecosystem is

  1. Carbohydrates
  2. Solar energy
  3. Biomass
  4. ATP

Ans. Solar energy

Q58. According to tp the Aufbau principle, the correct order of energy of 3d, 4s and 4p orbitals is:

  1. 4p < 3d < 4s
  2. 4s < 4p < 3d
  3. 4s < 3d < 4p
  4. 3d < 4s < 4p

Ans. 4s < 3d < 4p

Q59. Who Invented the nuclear rector?

  1. Enrico Fermi
  2. Adolf Gaston Eugen Fick
  3. Sandford Fleming
  4. Benoit Fourneyron

Ans. Enrico Fermi

Q60. What are the factors that affect the centrifugal force?

  1. The mass of the object
  2. The velocity of the object
  3. The radius of the circle in which it travelling
  4. All of the above

Ans. All of the above

Q61. A solution of which of the following is needed to test the presence of proteins?

  1. Copper sulphate and caustic soda solution
  2. Iodine and caustic soda solution
  3. Copper sulphate and iodine solution
  4. Iodine solution

Ans. Copper sulphate and caustic soda solution

Q62. Members of which of the following phylum are commonly known as sea walnuts?

  1. Arthropoda
  2. Ctenophora
  3. Mollusca
  4. Platyhelminthes

Ans. Ctenophora

Q63. Which of the following is a protozoan?

  1. Trypanosoma
  2. Sycon
  3. Fasciola
  4. Nereis

Ans. Trypanosoma

Q64. What is the scientific name of the leopard?

  1. Equus Africanus
  2. Panthera tigris
  3. Panthera onca
  4. Panthera pardus

Ans. Panthera pardus

Q65. Association of molecules in water is due to?

  1. Covalent bonding
  2. Hydrogen bonding
  3. Ionic bonding
  4. Vander wall force

Ans. Hydrogen bonding

Q66. Match the following:-

Digestive InputOutput
A. Protein1. Glycerol
B. Carbohydrate2. Amino acid
C. Fat3. Glucose
  1. A-2, B-3, C-1
  2. A-1, B-3, C-2
  3. A-2, B-1, C-3
  4. A-3, B-2, C-1

Ans. A-2, B-3, C-1

Q67. Aurelia and Adamsia (Polyp) are examples of which Phylum?

  1. Ctenophora
  2. Annelida
  3. Coelenterata
  4. Aschelminthes

Ans. Coelenterata

Q68. What is the SI unit of torque?

  1. N/m
  2. N-m
  3. N-s
  4. N/m2

Ans. Option no. 2

Q69. What is the mass of 0.5 moles of N2?

  1. 22 gm
  2. 7 gm
  3. 14 gm
  4. 28 gm

Ans. 14 gm

Q70. Nyctophobia is fear of?

  1. Height
  2. Darkness
  3. Water
  4. Blood

Ans. Darkness

Note:-

Acrophobia – fear of heights

Autophobia – fear of being alone

Claustrophobia – fear of confined or crowded spaces

Hemophobia – fear of blood

Hydrophobia – fear of water

Q71. Name the thinnest bone of the human body?

  1. Stapes
  2. Malleus
  3. Incus
  4. Fibula

Ans. Fibula

Q72. Who among the following discovered reflex action?

  1. Robert Hooke
  2. Theopharastus
  3. Marshall Hall
  4. AF Blakelee

Ans. Marshall Hall

Q73. The outermost membrane of the brain is called?

  1. Dura mater
  2. Arachnoid mater
  3. Pin mater
  4. None of the above

Ans. Dura mater

Q74. Aluminum phosphide is used as ________.

  1. Fungicide
  2. Rodenticide
  3. Herbicide
  4. None of the above

Ans. Rodenticide

Q75. The process of heating natural rubber with sulfur to improve its properties is called?

  1. Polymerization
  2. Vulcanization
  3. Naturalization
  4. Carbonization

Ans. Vulcanization

Q76. __________ is conversion of Fe++ to Fe+++.

  1. Ionization
  2. Reduction
  3. Oxidation
  4. Deduction

Ans. Oxidation

Q77. The medical condition where the body/ tissues are deprived of oxygen is called as __________.

  1. Scurvy
  2. Pneumonia
  3. Anemia
  4. Hypoxia

Ans. Hypoxia

Q78. At which of the following places is the gravitational acceleration zero?

  1. At sea level
  2. At the centre of the Earth
  3. Equator
  4. Poles

Ans. At the centre of the Earth

Q79. The length of testes is

  1. 4 – 5 cm
  2. 2 – 5 cm
  3. 3 – 5 cm
  4. 6 – 8 cm

Ans. 4 – 5 cm

Q80. Which metal is used as a catalyst during the hydrogenation of vegetable oil?

  1. Ni
  2. Pb
  3. Cu
  4. Pt

Ans. Ni

Q81. Which of the following natural phenomena is known in Sanskrit as deer’s thirst?

  1. Rainbow
  2. Moonlight
  3. Aura
  4. Mirage

Ans. Mirage

Q82. In the reaction ZnO + C -> Zn + CO, ‘C’ acts as –

  1. An acid
  2. A base
  3. An oxidising agent
  4. A reducing agent

Ans. A reducing agent

Q83. Which of the following is the correct order of the atomic radii of the elements oxygen, fluorine and nitrogen?

  1. O < F < N
  2. N < F < O
  3. O < N < F
  4. F < O < N

Ans. F < O < N

Q84. A gland not associated with the alimentary canal is-

  1. Liver
  2. Salivary glands
  3. Pancreas
  4. Adrenal

Ans. Adrenal

Q85. Which of the following is an egg-laying mammal?

  1. Rabbit
  2. Kangaroo
  3. Duck
  4. Platypus

Ans. Platypus

Note:- ducks are neither mammals nor amphibians. They are birds. All birds belong to the taxonomic class Aves.

Egg-laying:- Oviparous

Give Birth:- Viviparous


Top Important Topic:-

Was this helpful?

0 / 0

Leave a Reply 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *