200 Most Repeated Questions asked in NTPC, GROUP-D

Most Repeated Questions asked in NTPC and GROUP D
Most Repeated Questions asked in NTPC and GROUP D

We have listed out all the 200 Most Repeated Questions asked in NTPC and GROUP D in 2021 with Free PDF Download. In most of the government entrance examinations like RRB (Railway Recruitment Board), SSC (Staff Selection Commission), BPSC, CTET, Indian Army, CGL, CPO, Police, Indian Navy, CGL, CPO, Police, Indian Navy and many other competitive exams there is a separate section called General Awareness or General Knowledge, General Science. So, to ease out your preparation we have explained in detail the list of important 200 Most Repeated Questions asked in NTPC and GROUP D.


200 Most Repeated Questions asked in NTPC and GROUP D

Q1. Which folk dance of Mizoram is performed with Bamboo Sticks? 

Ans. Cheraw 

Q2. Which Sports personality wrote the book ‘Ace Against Odds’? 

Ans. Sonia Mirza 

Q3. Finance Secretary of India signs which currency note? 

Ans. One Rupee Note 

Q4. Which country shares the longest border? 

Ans. Bangladesh  

Q5. Who discovered that Plants have a life? 

Ans. JC Bose 

Q6. Who was the last Mughal Emperor? 

Ans. Bohoduf Shah II 

Q7. Who was the founder of the Ghadar Party? 

Ans. Sohan Singh Bhakna & Lala  Hardyal

Q8. Battle of Plassey was fought in which year? 

Ans. 23rd June 1757 

Q9. The National Anthem of India was adopted by the Constituent Assembly in? 

Ans. 24th January 1950 

Q10. Reserve Bank of India was founded in? 

Ans. 1st April 1935 

Q11. The Aga Khan Cup is related to which sports? 

Ans. Hockey 

Q12. Which Act is known as the ‘Charter of Slavery’? 

Ans. The Government of India Act,  1935 

Q13. In which state of India is Orang National Park situated? 

Ans. Assam  

Q14. Which river is known as the ‘Handmaid of the Narmada’? 

Ans. Tapti

Q15. Which is India’s 1st Solar mission? 

Ans. Aditya-L1 Mission  

Q16. Who was the 1st recipient of Bharat Ratna? 

Ans. C Rajagopalachari/S Radhakrishnan (in 1954)  

Q17. Rangathittu Bird Sanctuary is situated in? 

Ans. Karnataka  

Q18. ‘Aadi Perukku’ festival is celebrated in? 

Ans. Tamil Nadu 

Q19. Who was the 1st Chief Justice of India? 

Ans. Justice Hiralal J Kania  

Q20. Who was the 1st Woman Chief Justice of HC? 

Ans. Justice Leila Seth 

Q21. Who was the 1st India Woman Judge of SC? 

Ans. Justice Fatima Khan Beewi  

Q22. Which state is the maximum rice-producing state? 

Ans. West Bengal 

Q23. In which year Indus Water Treaty was signed between India and Pakistan? 

Ans. 1960 

Q24. Who was known as ‘Punjab Kesari’? 

Ans. Lala Lajpat Rai

Q25. ‘Brahmo Samaj’ was founded by whom? 

Ans. Raj Ram Mohan Roy in 1828 AD

Q26. What is the duration of the singing of our National Anthem of India? 

Ans. 52 seconds 

Q27. In Human Body, where is the digestion of Protein occur? 

Ans. Small Intestine  

Q28. What is the SI Unit of Electrical Conductivity? 

Ans. Siemens 

Q29. Which is the Smallest Gland of our body? 

Ans. Pineal Gland 

Q30. What is the hardest part of the Human Body? 

Ans. Tooth Enamel 

Q31. Who discovered the 1st Antibiotic? 

Ans. Alexander Fleming  

Q32. Who is the author of the book ‘To a Hunger-Free World’? 

Ans. MS Swaminathan  

Q33. World Trade Organization (WTO) was started in which year? 

Ans. 1995  

Q34.Which Enzyme converts Glucose into Ethanol 

Ans. Zymase  

Q35. What is the upper layer of skin called? 

Ans. Epidermis  

Q36. Coil of the heater is made up of? 

Ans. Nichrome  

Q37. Who is known as the ‘Father of Civil Aviation in India’? 

Ans. JRD Tata 

Q38. How many pairs of Ribs are present in Human Body? 

Ans. 12 Pairs (24 in total)  

Q39. Which magazine was published by Gandhiji during his stay in South Africa? 

Ans. Indian Opinion  

Q40. What converts directly Solar Energy into Electrical Energy? 

Ans. Photovoltaic Cell 

Q41. Who is known as ‘Bismarck of India’? 

Ans. Vallabhai Patel 

Q42. Who was the 1st Recipient of the Jnanpith Award 

Ans. G Shankar Swarup  

Q43. When is International Workers Day observed? 

Ans. 1st May 

Q44. What is the average life span of Red Blood Cells (RBC)? 

Ans. 100-120 days 

Q45. Who is the author of the book ‘Azadi: Freedom. Rascism. Fiction’?

Ans. Arundhati Roy 

Q46. ‘Sardar Sarovar Dam’ is on which river? 

Ans. Narmada  

Q47. Which part of the human eye can be transplanted? 

Ans. Cornea  

Q48. What are the ores of Magnesium? 

Ans. Magnesite, Dolomite, Epsom Salt 

Q49. Where is the HQ of ICOMOS (International Council on Monuments & Sites)? 

Ans. Paris, France 

Q50. Mount Harriet National Park is situated in? 

Ans. Andaman & Nicobar Islands 

Q51. ‘Panthi Dance’ is a famous folk dance of which state? 

Ans. Chhattisgarh 

Q52. Which is the smallest bird in the world? 

Ans. Humming Bird 

Q53. The ‘Pulitzer Prize’ is associated with? 

Ans. Journalism 

Q54. Who was popularly known as ‘Gurudev’? 

Ans. Rabindranath Tagore

Q55. What is min age to contest the election for members of Lok Sabha?

Ans. 25 years  

Q56. Which gland is responsible for the secretion of Insulin? 

Ans. Pancreas  

Q57. Who was the 1st Recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (Major Dhyan Chand Award)? 

Ans. Vishwanath Anand 

Q58. Where is ‘Central Rice Research Institute’ located in India? 

Ans. Cuttack  

Q59. World No Tobacco Day is observed on? 

Ans. 31st May 

Q60. Which compound is known as ‘Pearl Ash’? 

Ans. Potassium Carbonate 

Q61. Who is the author of the book ‘Freedom Behind Bars’? 

Ans. Kiran Bedi 

Q62. International Women’s Day is observed on? 

Ans. 8th March  

Q63. ‘Bhimbetka Rock Shelters’ is a UNESCO World Heritage Site located in? 

Ans. MP 

Q64. Who was also known as ‘Grand Old Man of India’? 

Ans. Dadabhai Naoroji

Q65. The Shakti Military Exercise is a military exercise b/w which 2 countries? 

Ans. India and France  

Q66. Which image is printed on the backside of New Rs.10 Note? 

Ans. Konark Sun Temple  

Q67. What is the pH of Lemon Juice? 

Ans. 2.4 

Q68. Which is the most prominent Female Sex Hormone? 

Ans. Progesterone  ( Male- Testosterone)  

Q69. The Nalanda University was founded by? 

Ans. Kumaragupta 

Q70. Which instrument is used to measure the depth of Sea/Oceans? 

Ans. Fathometer 

Q71. The study of birds is known as? 

Ans. Ornithology 

Q72. 49th Parallel Line is between which 2 countries? 

Ans. The USA and Canada  

Q73. What is the chemical formula of Caustic Soda 

Ans. NaOH (Sodium Hydroxide)  

Q74. How many total High Courts are there in India? 

Ans. 25 High Court (Latest — Telangana HC)  

Q75. Where is the HQ of the Asian Development Bank 

Ans. Manilla, Philippines  

Q76. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’? 

Ans. Maulana Hasrat Mohani 

Q77. Who was the 1st Railway Minister of India? 

Ans.  John Mathai 

Q78. 1st Battle of Panipat was fought between? 

Ans. Babur vs Ibrahim Lodhi in 1526 AD  

Q79. 2nd Battle of Panipat was fought between? 

Ans. Akbar vs Hemu in 1556 AD 

Q80. 3rd Battle of Panipat was fought between? 

Ans. Ahmed Shah  Abdali vs Maratha in 1761 AD 

Q81. The Battle of Haldighati was fought between? 

Ans. Akbar vs Maharana Pratap in  1576 AD 

Q82. Mother Teresa won the Nobel Peace Prize in which year? 

Ans. 1979 

Q83. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was established in which year? 

Ans. 1997 

Q84. The Indian Space Research Organization (ISRO) was established in?

Ans. 15th August 1969 

Q85. The Defence Research Development Organization (DRDO) was established in? 

Ans. 1958 

Q86. Who is the author of the book ‘The Argumentative Indian’? 

Ans. Amartya Sen  

Q87. Where is the HQ of the International Monetary Fund (IMF)? 

Ans. Washington DC 

Q88. What is the capital of Malaysia? 

Ans. Kuala Lampur 

Q89. What is the capital of Mongolia? 

Ans. Ulaanbaatar 

Q90. What is the capital of Australia? 

Ans. Canberra  

Q91. What is the full form of NEFT? 

Ans. National Electronics fund Transfer 

Q92. 22nd CWG Games 2022 are going to be held in? 

Ans. Birmingham, UK 

Q93. Where is the HQ of FIFA? 

Ans. Zurich, Switzerland 

Q94. Guru Nanak Ji Dev was born in which year? 

Ans. 1469 AD

Q95. Who was the youngest PM of India? 

Ans. Rajiv Gandhi 

Q96. ‘Sagarmala Project’ was launched for the development of Ports in India on? 

Ans. 31st July 2015 

Q97. ‘Swaraj is my birthright and I shall have it’ slogan was given by which extremist leader?

Ans. Bal Gangadhar Tilak  

Q98. ‘Rani Ki Vav’ is located in which state? 

Ans. Gujarat 

Q99. Who was the founder of Prarthna Samaj? 

Ans. Atmarang Panduranga 

Q100. Who wrote the autobiography ‘I am no Messiah’? 

Ans. Sonu Sood 

Q101. Vembanad Lake is located in which state? 

Ans. Kerala  

Q102. Which strait connects India and Sri Lanka? 

Ans. Palk Strait 

Q103. Rowlatt Act was passed in which year? 

Ans. 1919 

Q104. Rowlatt Act was called ‘Black Act’ by? 

Ans. Mahatma Gandhi 

Q105. Who invented ‘Dynamite’?

Ans. Alfred Nobel 

Q106. Under which article the 5 writs are provided in the Indian Constitution? 

Ans. Article 32 of the Indian Constitution 

Q107. ‘Manikaran Temple’ is located in the state of? 

Ans. Himachal Pradesh  

Q108. Baglihar Dam (Chenab) is located in? 

Ans. Jammu & Kashmir 

Q109. What is the full form of UPS? 

Ans. Uninterruptible Power Supply 

Q110. Which city is situated on the river ‘Sarayu’? 

Ans. Ayodhya  

Q111. Indian National Flag was adopted on? 

Ans. 22nd July 1947 

Q112. Which planet of our Solar System has the maximum number of Moons? 

Ans. Saturn (82 Moons)  

Q113. Who were the 1st Indian Woman to hoist the flag 

Ans. Madam Bhikaji Cama  

0114. Which was the 1st Movement of Gandhiji in India? 

Ans. Champaran Satyagraha in 1917

Q115. Which was the 1st Hunger Strike Movement used by Gandhiji? 

Ans. Ahmedabad Mill Strike in  1918 

Q116. What is the old name of Sri Lanka? 

Ans. Ceylon  

Q117. Who discovered Vitamins? 

Ans. Casimir Funk 

Q118. Where did Buddha give his 1st sermon? 

Ans. Sarnath 

Q119. Which is the nearest planet to Earth? 

Ans. Venus (Twin sister of Earth) 

Q120. Which has is used in the treatment of Cancer? 

Ans. Cobalt-60 

Q121. Who discovered the Blood Group? 

Ans. Karl Landsteiner 

Q122. Which is the World’s 1st Artificial Satellite? 

Ans. Sputnik-I 

Q123. Which is India’s 1st Artificial Satellite? 

Ans. Aryabhatta (1975)  

Q124. Where was the previous HQ of RBI? 

Ans. Calcutta (Now in Mumbai)  

Q125. Who is the 1st President of India?

Ans. Dr. Rajendra Prasad 

Q126. Who was the 1st Indian to get Nobel Prize? 

Ans. Rabindranath Tagore (in  1913)  

Q127. Who was the founder of Arya Samaj? 

Ans. Swami Dayanand Saraswati 

Q128. In which state of India Sun rays enters 1st

Ans. Arunachal Pradesh  

Q129. Who was the 1st Governor of Bengal? 

Ans. Warren Hastings  

Q130. Who was the 1st Governor-General of India? 

Ans. Lord William Bentick  

Q131. Who was the 1st Viceroy of India? 

Ans. Lord Canning  

Q132. In which country, the paper was invented? 

Ans. China  

Q133. What was the childhood name of Buddha? 

Ans. King Siddhartha  

Q134. Who is the supreme commander of the Indian Armed Force? 

Ans. President of India  

Q135. Night Blindness is caused by which vitamin? 

Ans. Deficiency of Vitamin A  

Q136. The disease is caused by a deficiency of Iron? 

Ans. Anaemia  

Q137. The disease is caused by a deficiency of Protein? 

Ans. Kwashiorkor 

Q138. ‘Pongal’ is the famous festival of? 

Ans. Tamil Nadu  

Q139. Who invented Television? 

Ans. John Logie Baird 

Q140. Who was the 1st Woman Ruler in India? 

Ans. Razia Sultana  

Q141. Jallianwala Bagh massacre took place on? 

Ans. 13th April 1919 

Q142. Who was the 1st Woman CM of India? 

Ans. Sucheta Kriplani 

Q143. Who was the 1st Governor of any state in India? 

Ans. Smt. Sarojini Naidu (UP)  

Q144. Who founded the ‘Ramakrishnan Mission’? 

Ans. Swami Vivekanand 

Q145. When did Vasco de Gama come to India? 

Ans. 1498 AD to Calicut 

Q146. Which Sikh Guru is the founder of Sikhism? 

Ans. Guru Nanak Dev

Q147. Who is known as the ‘Iron Man of India’? 

Ans. Sardar Vallabhai Patel 

Q148. Who is the author of Mahabharata? 

Ans. Ved Vyas 

Q149. Who wrote the book ‘Arthashashtra’? 

Ans. Chanakya/Kautilya/Vishnu Gupta  

Q150. Who gave the slogan ‘Jai Jawan, Jai Kisan’? 

Ans. Lal Bahadur Shastri 

Q151. Which country is ‘Country of Sunrise’? 

Ans. Japan  

Q152. World Red Cross Day is observed on? 

Ans. 8th  May

Q153. Which is the smallest state of India in terms of Area? 

Ans. Goa 

Q154. After which Movement, Vallabhai Patel got the title of ‘Sardar’? 

Ans. Bardoli Satyagraha of 1928 

Q155. Delhi become the ‘Capital of India’ in? 

Ans. 1911 (Before 1911 — Calcutta)  

Q156. Who wrote the National Anthem of India? 

Ans. Rabindranath Tagore  

Q157. Who wrote the National Song of India? 

Ans. Bankim Chandra Chattopadhyay  

Q158. Who called Gandhiji as ‘Father of Nation’? 

Ans. Subash Chandra Bose  

Q159. Who gave the title ‘Mahatma’ to Gandhiji? 

Ans. Rabindranath Tagore  

Q160. Who invented X-Rays? 

Ans. Wilhelm Roentgen  

Q161. Who is the 1st Indian Astronaut? 

Ans. Rakesh Sharma  

Q162. When was United Nations established? 

Ans. 24th October 1945 

Q163. Where is the HQ of the United Nations? 

Ans. New York, USA  

Q164. Where is the HQ of the International Court of Justice? 

Ans. The Hague, Netherlands 

Q165. When is Hindi Day observed globally? 

Ans. 14th September 

Q166. Which article of the Indian Constitution declares Hindi as the National Language? 

Ans. Article 343 

Q167. Kaziranga National Park is situated in?

Ans. Assam (Famous for One-Horned Rhinos)  

Q168. International Human Rights Day is celebrated on? 

Ans. 10th December 

Q169. Where will be Olympic Games 2024? 

Ans. Paris, France 

Q170. Who is the 1st Indian to receive Nobel Prize in Economics? 

Ans. Amartya Sen  

Q171. Who was the last Governor-General of India 

Ans. C Rajagopalachari 

Q172. Who founded the city of Delhi? 

Ans. Anangpal 

Q173. Who founded the city of Amritsar? 

Ans. Guru Ramdas  

Q174. Who invented the Telephone? 

Ans. Alexander Graham Bell 

Q175. Where is the Gateway of India located? 

Ans. Mumbai 

Q176. World Environment Day is observed on? 

Ans. 5th June 

Q177. Who gave the slogan ‘Do-or-Die’? 

Ans. Mahatma Gandhi

Q178. Who gave the slogan ‘Jai Hind’? 

Ans. Subash Chandra Bose  

Q179. Who is known as ‘Napoleon of India’? 

Ans. Samudragupta  

Q180. Who is known as the Shakespeare of India? 

Ans. Kalidasa  

Q181. Who is known as ‘Father of Computer’? 

Ans. Charles Babbage 

Q182. Who built Sanchi Stupa located in MP? 

Ans. Samrat Ashoka  

Q183. Which river is known as `Dakshin Ganga’? 

Ans. Godavari (Dakshin ki Ganga  Cauvery) 

Q184. Where is the only temple of Lord Brahma in India? 

Ans. Pushkar, Rajasthan 

Q185. Which is the largest Dam in India? 

Ans. Tehri Dam on Bhagirathi 

Q186. How many Indian languages have been recognized in the 8th schedule of the Indian constitution? 

Ans. 22 Languages 

Q187. Who is called ‘Nightingale of India’? 

Ans. Smt. Sarojini Naidu  

Q188. Where is the HQ of SAARC?

Ans. Kathmandu, Nepal 

Q189. Which instrument is used to measure Blood Pressure in Humans? 

Ans. Sphygmomanometer 

Q190. Who presides over the Joint Session of Parliament (Article 108)? 

Ans. Speaker of Lok Sabha 

Q191. Which is the smallest country by area? 

Ans. Vatican City 

Q192. When is Earth Day observed? 

Ans. 22nd April 

Q193. The Hopman Cup is related to which game? 

Ans. Lawn Tennis 

Q194. How many spokes are there in Ashoka Chakra? 

Ans. 24 Spokes  

Q195. Which is the smallest bone in Humans? 

Ans. Stapes (Longest Bone —Femur) 

Q196. When was the 1st declaration of Emergency in India was provisioned? 

Ans. Indo China War (26th October 1962)  

Q197. What was the code name of the Pokhran-1 Nuclear Test in 1974? 

Ans. Operations Smiling Buddha  

Q198. About 70% of the Sun is made up of _________.

Ans. Hydrogen

Q199. Which is the brightest star in the Orion Constellation?

Ans. Rigel

200. The headquarters of the Indian Institute of Astrophysics is located in _________.

Ans. Bangalore


RRB NTPC and GROUP D Previous year question:-

Was this helpful?

0 / 0

Leave a Reply 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *