125 Geography Questions for RRB NTPC, Group D

Geography Questions for RRB NTPC, Group D
Geography Questions for RRB NTPC, Group D

Are you aware of the Geography Questions? Well, many of us do not know most of the Geography Questions. Hence, in this blog, we have listed out all the 125 Geography Questions for RRB NTPC, Group D in 2021 with a Free PDF Download.

In most of the government entrance examinations like RRB (Railway Recruitment Board), SSC (Staff Selection Commission), BPSC, CTET, Indian Army, CGL, CPO, Police, Indian Navy, CGL, CPO, Police, Indian Navy and many other competitive exams there is a separate section called General Awareness or General Knowledge, General Science in which there are questions asked regarding Geography Questions for RRB NTPC, Group D. So, to ease out your preparation we have explained in detail the list of important Geography Questions for RRB NTPC, Group D.

Along with general knowledge, General Science staying updated with Daily Current affairs is also important. Go through the blog to know all the Geography Questions for RRB NTPC, Group D.


Geography Questions for RRB NTPC, Group D

Q1. About 70% of the Sun is made up of _____________.

Ans. Hydrogen  

Q2. Which is the brightest star in the Orion Constellation?

Ans. Rigel

Q3. The headquarters of the Indian Institute of Astrophysics is located in___________. 

Ans. Bangalore

Q4. The term ‘Blood Moon’ is used to refer to ___________.

Ans. Lunar Eclipse

Q5. Which is the largest recognised constellation?

Ans. Hydra

Q6.  __________ is the hottest planet in the solar system 

Ans. Venus  

Q7. In the solar system, among the planets listed below, which planet is farthest from the sun?

Ans. Neptune

Q8. In India, the Ursa Major Constellation is also known as:

Ans. Saptarshi

Q9. The uppermost layer of the earth’s surface is called —

Ans. Crust

Q10. Which of the following is the outer layer of the Earth that is made of plates which fit together like a jigsaw puzzle? 

Ans. Lithosphere  

Q11. Europa is the natural satellite of:

Ans. Jupiter

Q.12. Which of the following planet is NOT a jovian planet? 

Ans. Mercury, Venus, Earth & Mars

Q13. Lucifer is another name for the planet

Ans. Venus

Q14. Which among the following has its latitude within one degree of that New Delhi?

Ans. Mount Everest 

Q15. When does the entire earth experience equal days and nights? 

Ans. Day of Equinox  

016. 1° latitude is equal to approximately _____________ km.

Ans. 111 km

Q17.   ____________ strait separates the islands of Java (east) and Sumatra.

Ans. Sunda Strait

Q18. Which of the following Indian Islands lies in the Bay of Bengal? 

Ans. Andaman & Nicobar Islands  

Q19. The___________Channel separates the Andaman and Nicobar group of Islands.

Ans. Ten Degree Channel

Q20. A chain of islands closely scattered in a body of water is called:

Ans. Archipelago  

Q21. Where is the Great Barrier Reef located? 

Ans. Australia

Q22. Which of the following water bodies is closest to the Palk Strait? 

Ans. Gulf of Mannar  

Q23. Which country in the world has the largest no. of international borders?

Ans. China

Q24. The Friendship highway is a road that connects China to ______________.

Ans. Nepal

Q25. Which of the following is the highest peak in Sri Lanka? 

Ans. Mount Pidurutalagala  

Q26. An island between India and Sri Lanka is _____________.

Ans. Kachchatheevu  

Q27. Baglihar Dam is constructed on which river? 

(a) Chenab 

(b) Ravi

(c) Sutlej 

(d) Indus

Ans. Chenab

Q28. Majuli, the largest river island in the world is located in 

Ans. Assam  

Q29. _____________ is the largest river island in the world.

(a) Umananda 

(b) Munroe 

(c) Majuli 

(d) Bhavani

Ans. Majuli

Q30. Which of the following is the longest river in India? 

Ans. Brahmaputra  

Q31. The distributary of which river takes the name ‘Padma’ in Bangladesh? 

Ans. Ganga  

Q32. Which river is known as the ‘Handmaid’ of the Narmada? 

Ans. Tapti

Q33. Vembanad Lake, which is the largest lake of India is in which state?

Ans. Kerala

Q34. Kolleru Lake which is one of the largest freshwater lakes in India is located in which state?

Ans. Andra Pradesh

Q35. Which of the following lakes is the largest man-made lake in India?

Ans. Govind Vallabh Pant Sagar

Q36. Which of the following is a Floating National Park of India? 

Ans. Keibul Lamjao  

Q37.Which of the following rivers originates in Amarkantak Hill in Madhya Pradesh? 

Ans. Narmada 

Q38. In which of the following states is Ashtamudi Lake situated?

Ans. Kerala

Q39.Which of the following is NOT a Peninsular river?

Ans. Alaknanda

Q40. The Hirakud Dam is built across the river:

Ans. Mahanadi

Q41.Which of the following rivers originates from Mahabaleshwar? 

Ans. Krishna

Q42. Which of the following is a western flowing river? 

Ans. Sabarmati

Q43. Which of the following rivers is a left bank tributary of Ganga? 

Ans. Gandak  

Q44. The Gandikota canyon, also known as the grand canyon of India is located in _________.

Ans. Andra Pradesh

Q45. The waterfalls in Chhattisgarh are also known as the Niagara Falls of India. 

Ans. Chitrakoot

Q46. Surajkund Lake is situated in which of the following states? 

Ans. Haryana

Q47. Which of the following rivers is not an eastward flowing river? 

Ans. Mahi

Q48. Nagarjuna Sagar Dam is situated on which of the following rivers?

Ans. Krishna

Q49. Which of the following rivers originates from Madhya Pradesh? 

Ans. Tapti

 Q50. Which of the following is the largest peninsular river in India?

 Ans. Godavari

Q51. Which of the following rivers does NOT drain into a sea?

Ans. Luni

Q52. “Bhagirathi” is a headstream of which of the following rivers? 

Ans. Ganga  

Q53. Ghagra and Son are tributaries of which river?

Ans. Ganges

Q54. Which of the following rivers is not a part of the Himalayan Drainage System? 

Ans. Godavari

Q55. Which of the following cities is not situated on the bank of the Ganges? 

Ans. Jaipur 

Q56. Which of the following is the Perennial River System of India? 

Ans. Indus 

Q57.Hundru Waterfalls is located on which river?

Ans. Swarnrekha River

Q58. The Kaveri river basin falls in how many states of India? 

Ans. 3 

Q59. Which is the largest freshwater lake in India?

Ans. Wular Lake

Q60. The ancient name of the river Tungabhadra was: 

Ans. Pampa

Q61. Bhupen Hazarika Setu, also called Dhola-Sadiya Bridge which connects Assam and _________.  

Ans. Arunachal Pradesh  

Q62. Which of the following rivers is popularly known as ‘Dakshin Ganga’? 

Ans. Godavari

Q63. Which among the following is the confluence of Alaknanda and Mandakini?

Ans. Rudraprayag

Q64. Hirakud dam is built across the river:

Ans. Mahanadi

Q65. Which of the following sites is the largest protected wetland in India?

Ans. Sunderbans

Q66. Which of the following is the longest river of peninsular India? 

Ans. Godavari

Q67.Which of the following is an east-flowing river? 

Ans. Brahmani 

Q68. In which of the following states is the Nizam Sagar Dam situated?

Ans. Telangana

Q69. In Tibet, the Brahmaputra river is known as:

Ans. Tsangpo

Q70. Where are the Dudhsagar waterfalls located?

Ans. Goa

Q71. Which is the second largest river basin in India that covers 10% of the country’s area?

Ans. Mahanadi

Q72. Which river originates from Tibet and enters India through Arunachal Pradesh?

Ans. Brahmaputra River

Q73. Which of the following rivers are the fifth largest river and the largest west flowing river?

Ans. Narmada River 

Q74. Name the longest river in Asia.

Ans. Yangtze

Q75. The mouth of which of the following rivers lies to the north of the Tropic of Cancer? 

Ans. Indus

Q76. Which river passes through the maximum number of countries? 

Ans. Danube

Q77. Which one of the following is the deepest gorge in the world? 

Ans. Kali Gandaki Gorge  

Q78. Which is the largest lake in the world in terms of surface area?

Ans. Caspian Sea

Q79. Silver Fiber Revolution is associated to :

Ans. Cotton

Q80. Who is known as the father of the Blue Revolution in India?

Ans. Hiralal Chaudhari

Q81.The Chipko movement is associated with:

Ans. Afforestation

Q82. Green revolution is related to _____________.

Ans. Production of Wheat

Q83. The Kharif season in India largely coincides with the ______________.  

Ans. Southwest Monsoon

Q84. Which of the following crops is an example of Kharif Crops? 

Ans. Cotton  

Q85. Which one of the following is NOT a natural fibre.

Ans. Terylene

Q86. Black soil is mostly found in which part of India? 

Ans. Peninsular Plateau  

Q87. Laterite soil is rich in: 

Ans. Iron Oxide  

Q88. In which year was the Soil Survey of India established to carry out scientific surveys of soils? 

Ans. 1956

Q89. Botanical Survey of India (BSI) Headquarter is located in which started in city?

Ans. Kolkata

Q90. Which are the biodiversity hotspots of India? 

Ans. Eastern Ghats, Western Ghats,  North East India, Sunderland  

Q91. In which state is the Mundra Power Plant located? 

Ans. Gujrat 

Q92. ____________ is India’s largest research reactor. 

Ans. The Dhruva Reactor

Q93. The first cotton mill in India was set up in which city? 

Ans. Bombay

Q94. Where in India is the first indigenously built atomic power plant located? 

Ans. Kalpakkam 

Q95. In India, the Project Tiger was stated in _______________. 

Ans. 1st April 1973  

Q96. Periyar wildlife sanctuary is located in _____________ the state

Ans. Kerala

Q97. Sariska Tiger Reserve is located in _____________.

Ans. Rajasthan

Q98. The Valley of Flowers National Park is located in _____________.

Ans. Uttarakhand

Q99. Pin Valley National Park is situated in:

Ans. Himachal Pradesh  

Q100. Which Indian state is home to the Manas National Park?

Ans. Assam

Q101. Which River serves the largest cultivable area? 

Ans. Ganga

Q102. Which River joins Ganga from Southside?

Ans. Son

Q103. Which is the National River of India?

Ans. Ganga

Q104. Which River flows from India to Pakistan?

Ans. Satluj

Q105. Ghagra and Sone are the tributaries of?

Ans. Ganga

Q106. Which River is called ‘Sorrow of Bengal’? 

Ans. Damodar

Q107. Which is the shortest river in India? 

Ans. Arvari 

Q108. Which is the longest river in Pakistan? 

Ans. Indus

Q109. The Musi and Bhima are the tributaries of?

Ans. Krishna

Q110. The origin of the Krishna River? 

Ans. Mahabaleshwar

Q111. The origin of the Godavari River? 

Ans. Nasik

Q112. The origin of the Indus River? 

Ans. Lake Mansarovar

Q113. The origin of the Ganga River? 

Ans. Gangotri Glacier, UK

Q114. The origin of the Yamuna River? 

Ans. Yamunotri Glacier

Q115. The origin of the Brahmaputra River? 

Ans. Chemayunadung  

Q116. The origin of the Jhelum River? 

Ans. Verinag, Kashmir

0117. The origin of Betwa River? 

Ans. Vindhya Range  

Q118. The origin of the Kaveri River? 

Ans. The Brahmagiri Hills

Q119. The origin of the Narmada River? 

Ans. Amarkantak Hills  

Q120. The origin of the Sutlej River? 

Ans. Mount Kailash  

Q121. The origin of the Tapti River? 

Ans. Betul district of MP

Q122. Which River is called ‘Sorrow of Bihar’ 

Ans. Kosi River

Q123. Which is the largest west flowing river? 

Ans. Narmada  

Q124. Which is the Longest River of India?

Ans. Ganga

Q125. Does Brahmaputra River enter India through? 

Ans. Arunachal Pradesh 


Was this helpful?

0 / 0

Leave a Reply 1

Your email address will not be published. Required fields are marked *